Dit doet Romanna

Stichting Ro-Manna ondersteunt lokale leiders Imre en Maria met het uitvoeren van ontwikkelingsprojecten in 22 Romadorpen aan Noord-West grens van Roemenië. We zetten ons in voor een betere toekomst voor kinderen uit de allerarmste dorpen van Europa.

Doelgerichte acties
Vanuit Roemenië wordt regelmatig een beroep op ons gedaan. Als er een tekort is aan spullen, dan vraagt Imre onze hulp en starten we een actie. De laatste actie betrof het inzamelen van 250 schooltassen met inhoud (schriften, pennen en potloden), 300 winterjassen en 125 paar winterschoenen voor kinderen. Als er in de winter een tekort is aan geld voor brandhout, dan sturen we geld zodat Imre en Maria het hout kunnen inkopen. Alles wordt door hen eerlijk verdeeld over de Roma’s. Wil je op de hoogte blijven? Volg ons dan op de website of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

De Schooltassenactie
Het analfabetisme onder de Roma is vrij hoog. Zo’n 30 procent van de vrouwen en 20% van de mannen kan niet lezen en schrijven. In Nederland doen we één keer per jaar de Schooltassenactie. We verzamelen zoveel mogelijk gevulde schooltassen voor Romakinderen. Die delen we in de dorpen uit onder leiding van Imre en Maria.

Hout de Roma warm
De krotten waarin de Roma wonen hebben soms een lekkend dak, zijn niet altijd voorzien van ramen en deuren en zijn al helemaal niet goed geïsoleerd. In Nederland verzamelen we winterjassen, winterschoenen en dekens voor de Romakinderen. Ook kan men geld doneren waarmee hout wordt gekocht om de huizen van de Roma te verwarmen.

Manna voor Roma
Om te voorzien in de basisbehoefte ‘voedsel’ zijn Imre en Maria in de dorpen begonnen met landbouwprojecten en groentetuintjes. Door geld te sturen kan er meer voedsel verbouwd worden. Als ergens een tekort aan voedsel is zullen Imre en Maria eten inkopen en uitdelen.

Waarom de naam Ro-Manna?
Ro-manna staat voor: Roemenië, Roma en Manna, brood uit de hemel. We zetten ons in om de leefomstandigheden van de Roma’s te verbeteren.

Reizen naar Roemenië
Jaarlijks bezoeken we de Imre en Maria en de Roma’s in de verschillende dorpen. We brengen spullen uit Nederland, ontmoeten onze (nieuwe) vrienden en laten zien dat we ze niet vergeten zijn. Er zijn mogelijkheden voor u om met ons mee te gaan op zo’n reis.

%d bloggers liken dit: