Mónika uit Albis

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is 150915401_289101572775266_643519788394245590_n-edited.jpg

Op 15 januari krijg ik een berichtje van Mannie of ik nog foto’s heb van Albis. Mannie heeft via messenger een berichtje gekregen van Monika, ze is 19 jaar en opgegroeid in de zigeuner nederzetting bij Albis in west Roemenie. Ze woont nu met haar familie in Oostenrijk en leven gelukkig niet meer in armoede. Ze stuurt een paar oude foto’s die ze van de facebook pagina van Mannie heeft geplukt met de boodschap “dieze sind meine bruder und swestern!!. Op de foto staan 2 jongetjes met gebreide truitjes en mutsjes en op een andere foto staan 3 meisjes met een zak vol kleding. De foto’s zijn in 2015  genomen en Monika vraagt heel bescheiden of er nog meer foto’s zijn van Albis uit die periode en of ze die toegestuurd kan krijgen. Ze zou heel blij zijn met foto’s van haar familie, in het bijzonder van haar vader die twee jaar geleden is overleden.
De zoektocht begint en zowaar. In 2006 zijn we vanuit Winschoten met een hele groep jongeren in Albis geweest en zijn veel foto’s gemaakt, meer dan 100.  Ik stuur ze door naar Mannie en die mailt het hele bestand naar Oostenrijk.
Nog dezelfde dag komt de reactie van een dolgelukkige Monika die veel familie herkent en zelfs een foto tegenkomt met haar ouders en haar opa en oma erop.
” I am so grateful to you. Thank you very much, there is my father, my mother, my grandfather and my grandmother. There are many on it, even me. Thank you very much.”
Monika weet niet dat wij misschien wel net zo blij en onder de indruk zijn als zij. De foto’s stonden al die jaren op de harde schijf geplakt en ik heb ze misschien nog 1 of 2 keer bekeken. Het zijn mooie herinneringen aan een reis waarin we in de zigeuner dorpen mensen mochten helpen en van de Here Jezus mochten vertellen. Het waren de plaatjes om thuis te laten zien wat we hebben gedaan en meegemaakt. En nu, na al die jaren zijn diezelfde plaatjes voor Monica een dierbare herinnering aan haar jeugd, haar familie en aan het leven in Albis. Als dit de reden is dat we 15 jaar geleden in Albis moesten zijn, was het de moeite meer dan waard.

Mannie en Jaap.

Actie Shelter

 This situation on that village is catastrofale and is not the only very very bad House and very very poor family in this village!

Begin deze week vroeg Imre aandacht voor de situatie van 7 gezinnen in Ópályi een roma dorp in Hongarije.

De “huisjes”zijn  mensonwaardig en als het dak dan ook nog lekt …….Samen met de lokale voorgangers wil Imre graag iets doen voor deze mensen in de hoop dat ze toch droog kunnen zitten en slapen. Ro-Manna vraagt daarom uw aandacht hiervoor. Helpt u mee om deze 7 gezinnen een dak te geven. Namens hen köszönjük , hartelijk bedankt.

Stichting Ro-Manna NL 14 RABO 0357760441 ovv shelter !

dankzij uw hulp brandt de kachel

Het is koud in de Roma dorpen in Roemenië. De temperatuur zakt ’s nachts tot – 15 graden celcius. In de Roma-dorpjes zijn de huizen niet geïsoleerd. Als het waait, waait het niet alleen buiten maar giert de wind door de kieren van de dunne wanden of de kapotte ramen. Roma’s stoken hout en in deze periode van het jaar is het snel op. Hoewel ze af en toe hout sprokkelen in de omgeving is het bij lange na niet genoeg om het enigszins warm te houden en moet hout worden gekocht. Dankzij uw gift en hulp vanuit Ro-manna heeft Imre hout en voedsel kunnen kopen en heeft hij dat, zoals je kan zien op de foto’s, dit afgelopen week gebracht, en wat zijn deze mensen u dankbaar. Uw hulp is de moeite waard. Het sneeuwt en vriest. Mannie vroeg Imre of hij goede winterbanden heeft voor zijn auto. Volgens mij is dat één van de laatste dingen waaraan hij geld uitgeeft, maar wellicht kunnen wij helpen, zodat hij veilig door sneeuw en ijs kan rijden en de verschillende dorpen kan bezoeken. Mocht u ook willen helpen, kunt u een bijdrage hiervoor overmaken. We sturen het dan direct door met de vermelding dat hij er winterbanden voor moet kopen. Dan gaat het lukken. Nogmaals dank voor uw hulp. De rugtassen actie loopt voorspoedig, evenals de inzameling van warme kleding en dekens. Daarnaast spreekt Imre wekelijks in Roma-kerkdiensten waar mensen God danken voor zoveel liefde en betrokkenheid.

hout voor de kachel…. langzaam wordt het warm….
dankuwel
hout voor de kachel…. het maakt voor hen alle verschil van de wereld

Kerstpakket ….

Veel van ons ontvangen deze dagen één of meerdere kerstpakketten. De inhoud daarvan bestaat veelal uit luxe artikelen die we doorgaans niet nodig hebben of nooit gebruiken. Je zou ze overbodig kunnen noemen en het gevolg van grote welvaart. Wat is het dan goed om te zien en te lezen van de kerstpakketten die deze week worden uitgedeeld in de zigeunerdorpen in Noord-West Roemenië. Dat kan mede dankzij u en dankzij veel mensen die dit via stichting Ro-Manna hebben mogelijk gemaakt. De inhoud is noodzakelijk. Het zijn eerste levensbehoeften zoals hout voor de kachels (het is winter), dekens en kleding en voedsel. Veel Roma’s kunnen, net als veel mensen hier, vanwege covid19 niet werken. Wij hebben dan de mazzel dat er in de meeste gevallen wel inkomsten zijn, soms via uitkeringen, maar goed, het lukt. In de zigeunerdorpen is dat anders. Het is met heel veel dank dat zij uw en onze steun ontvangen. Deze week gedenken velen de komst van Jezus ergens in een stal in Bethlehem en de wijzen brengen goud wierook en mirre. Voor de Roma’s zijn de geschenken “uit het westen” deze kerst ook ‘goud, wierook en mirre’. Op de bijgaande foto’s deelt Imre de goederen uit Nederland uit….. Gezegende kerstdagen…

Actie door kinderen op scholen.

Kinderen van verschillende scholen gaan de komende maanden aan de slag met actie rugtas. De kinderen gaan schoolspullen verzamelen voor de kinderen in Roemenië. Van een sponsor kregen we 250 rugtassen die de kinderen gaan vullen. Een hele belangrijke vorm van hulp. Geen schoolspullen betekent geen school.

Mede door deze hulp zien we steeds meer kinderen naar school gaan.

Geweldig dat de kinderen, leerkrachten en ouders zich gaan inzetten om schoolspullen te verzamelen. We hopen samen weer veel kinderen blij te maken met een nieuwe gevulde rugtas.

Feest in dorp Gat

Afgelopen vrijdag kwamen de kinderen weer naar de kerk om samen te eten. Een vrouw uit het dorp genaamd Zita helpt Imre en zorgt dat er voor de armste kinderen iets te eten en te drinken is.

Op een van de foto’s ziet u kinderen met een mondkapje. Afgelopen woensdag werd dit in Roemenië verplicht gesteld, ook voor kinderen. Maar niet iedereen kan een mondkapje betalen.

We zijn dankbaar dat Zita dit wil verzorgen, dankbaar voor iedereen die dit financieel mogelijk maakt. Blijft u helpen zodat Zita volgende week de kinderen weer eten kan geven?

Heel veel dank….

Dankbare berichten uit de Roma dorpen. Fantastisch wat uw bijdrage betekent. Afgelopen week konden we veel weeskinderen blij maken met kleding en warme jassen voor de komende winter. Als je bedenkt dat onze noodoproep hiervoor dateert van 20 oktober dan is het prachtig om nu al te zien en te lezen dat uw hulp daadwerkelijk aankomt en voorziet in deze behoefte. Heel veel dank hiervoor. Deze foto’s werden gemaakt door Imre en bereikten ons afgelopen week.

weeskinderen in nood…

zojuist (20 oktober 20)ontvingen wij van Imre het volgende bericht…..

Hulpvraag van Imre vanuit Roemenië

My sister, the lady who is taking care for the 8 orphans she asked me to inform you and to ask the mission that before the could winter she likes to buy for them, warm pulovers, warm jackets and warm shoes! Please inform our friends that this is now priority because they are orphans but all is priority because now is so many people in bad situation because of the corona virus! Sorry just she asked ne and I sent you this information, have a blessed evening my sister, love You, Imre and Maria…..

Mocht u, samen met ons deze 8 weeskinderen willen helpen aan warme winterkleren, jassen en schoenen, wilt u dan uw bijdrage overmaken ovv “kleding en schoenen weeskinderen”

namens Imre en namens Ro-Manna, hartelijk dank