Fietsen voor Huizen

Op 2 juli 2022 stappen Hans, Mannie, Sander en Gineke in Winschoten op de fiets om 23 juli, na een tocht van ruim 1500 km ergens in een zigeunerdorpje in Noord-west Roemenië af te stappen bij Imre en Maria Kostza. Het doel is geld in te zamelen zodat er huizen gebouwd kunnen worden.

Imre en Maria werken meer dan 25 jaar als hulpverleners in dit gebied en zijn voor Ro-Manna ons contact met de zigeuners en hun gezinnen. In het najaar van 2021 bezochten wij samen met Imre een aantal dorpjes en zagen de slechte huisjes van zigeuners ter plekke. Onze betrokkenheid bij deze armste bevolkingsgroepen is een motivatie om te helpen. De vraag rijst; ‘waarom 1500 km fietsen….?’ Het antwoord kan kort worden samengevat: ‘om mensen, die in erbarmelijke omstandigheden wonen en leven te helpen’. Het mooie is dat, ook als je geen zin hebt om zover te fietsen of dat niet kan, ook jij en wij hier vanuit Nederland kunnen helpen. De bedoeling van de fietstocht is dat er middels sponsoring en giften een bedrag van 90.000 euro binnenkomt. Dit is een groot bedrag gekoppeld aan een grote droom. De droom is om voor 12 gezinnen te voorzien in een nieuw huis. Ro-manna is betrokken bij de hulp aan zigeuners is 6 dorpjes. Zij wonen doorgaans in slechte, zelfgebouwde hutjes van stro en klei met een golfplaatje als dak. De wind en soms regen of sneeuw gaan er dwars doorheen en in de winter kan het in Roemenië tot wel 20 graden onder nul vriezen.

Veel gezinnen wonen op deze manier en één van de doelen van Ro-Manna is om te voorzien in betere huisvesting. We zijn dan ook ontzettend blij met het initiatief van Hans, Mannie, Sander en Gineke. Het is een enorme opgave; 1500 km fietsen en 90.000 euro binnen halen. Een nieuw huisje kost ongeveer 6000 euro. Met het bouwen van 12 huisjes zijn 12 gezinnen geholpen. Daarnaast is er het plan om in de zes dorpen waar Ro-Manna betrokken is, een landbouwproject te starten zodat mensen meer zelfvoorzienend worden. Het landbouwproject kost zo’n 3000 euro per dorp, waarmee het totaal bedrag; 6 dorpjes x 3000 euro komt op 18.000 euro. Opgeteld bij het bouwen van 12 huisjes komt het totaalbedrag op 90.000 euro. Op 2 juli stappen Hans, Mannie, Sander en Gineke op de fiets voor deze enorme sponsorfietstocht. Ze zijn 3 weken onderweg wat neerkomt op een gemiddelde afstand van 80 km per dag.

Naast de fietsers gaan Jaap en Matthijs mee als kwartiermakers. Zij organiseren 3 weken lang Bad Bed en Brood, doen de massages en repareren de lekke banden. U kunt helpen door o.a. zelf te sponseren met een gift, of door bijvoorbeeld reclame te kopen op de fietskleding. Daarnaast is de vraag om de berichten over deze actie zoveel mogelijk te delen via social media. Alle informatie over de actie en de mensen kunt je vinden op de website die hiervoor gemaakt is https://fietsenvoorhuizen.nl/ en via facebook

namens Hans, Mannie, Sander en Gineke alvast heel veel dank en als bestuur van Ro-Manna wensen wij hen een goede voorbereiding en natuurlijk heel veel sponsoring.

Mannie, Fenny, Matthijs en Harry (bestuur stichting Ro-Manna)

Gepubliceerd door hsbrouwer

docent godsdienst en maatschappijleer op Ubbo Emmius Scholengemeenschap in Stadskanaal

2 gedachten over “Fietsen voor Huizen

  1. Jonge mensen met een grote droom, geweldig!!!

    Jullie doel is helder en ik sponser mee, want zover fietsen lukt me niet.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: