Van troonzaal naar vuilnisbelt

Ymkje ging in 2015 mee naar Roemenië en stuurde ons dit verhaal…
In oktober reisde ik mee naar de Roma’s in Roemenië en Hongarije. Er waren heel veel hulpgoederen ingezameld. De 40 m3 hulpgoederen werden vooruitgestuurd en wij mochten er handzame pakketten van maken. Die pakketten hebben we daarna uitgedeeld in verschillende Roma-dorpen.

Een Roma-gezin in hun huis zonder elektra of stromend water.

In elk dorp werden we met open armen ontvangen. De titel die ik boven dit stukje heb gezet, verwijst naar één onvergetelijke dag. We waren uitgenodigd door een Roemeense staatssecretaris om meer over de stichting en het werk van Imre en Maria te vertellen. De man was begaan met het lot van de Roma en doet ook het nodige om deze bevolkingsgroep te helpen.

We mochten bij de staatssecretaris lunchen en zaten in een hele luxe kamer aan een grote tafel vol eten. Na deze lunch stapten we in onze auto’s om naar Cimpia Turzii te rijden. Daar was ons volgende bezoek gepland aan een kleine Roma-gemeenschap. We deelden daar spullen uit en de staatssecretaris hielp mee in zijn zwarte pak met nette schoenen. Het bleek te gaan om negen gezinnen die op een vuilnisbelt wonen. Letterlijk!

Op deze vuilstortplaats wonen negen Roma-gezinnen

Hun huizen waren niet veel meer dan krotjes zonder enige ‘luxe’ die voor ons heel gewoon is (denk aan stromend water, elektriciteit en verwarming). Hun levensonderhoud haalden ze voornamelijk uit wat ze in hun woonomgeving vonden. Uit het vuil dus.

Absoluut schrijnend om te zien hoe deze mensen moeten (over)leven. Maar ook daar was Gods liefde te zien. Een plaatselijke pinkstergemeente trekt zich het lot van deze mensen aan en nodigt de kinderen eenmaal per week uit voor een middag in een meer normale omgeving en een warme maaltijd. En om ze te vertellen over Gods liefde. En dan sta je dus ineens op een vuilnisbelt waar de kinderen “Jezus woont in mijn hart” voor je zingen…

Een Roma-jongen helpt mee met het uitpakken van de pakketten die we hebben gebracht.

Dankjewel Imkje voor het prachtig geschreven verhaal. We hopen je nog een keer te zien op een volgende reis!

Ben je na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden om mee te gaan? Of ben je al een keer mee geweest en wil je jouw verhaal ook delen? Mail naar contact@ro-manna.com en wie weet staat jouw verhaal binnenkort ook op onze website.

Gepubliceerd door Janneke Brouwer

Curious

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: