School vult rugzakjes voor Roemeense kinderen

Gepubliceerd op 26 januari 2020 10:28

Leerlingen van Dorpsschool Meeden hebben voor hun voormalige juf Mannie Brouwer een succesvolle inzamelingsactie gehouden. Brouwer zamelt al jaren spullen in voor kinderen in Roemenië. Ze deed dat voor Stichting EU-Roma Nederland. Die is onlangs opgeheven. Daarom zamelt ze nu zelf (school)spullen in. Die worden in de voorjaarsvakantie naar Roemenië gebracht.

Lianne Brons is onderwijzeres op Dorpsschool Meeden en vertelt over de inzamelingsactie op haar school.

Wat was het doel van deze actie?
“Ons doel is om zoveel mogelijk Roma-kinderen de kans te geven om naar school te kunnen gaan. In Roemenië is het onderwijs gratis, maar de ouders moeten er veel voor doen. De kinderen moeten schoon zijn, het haar moet schoon en netjes zijn en ze moeten nette kleding en schoenen dragen.”

Dat lukt?
“Dat valt niet mee in een vieze omgeving zonder water en zeep en waar de daken van de huisjes zo lek zijn als een mandje. Naast dit alles hebben ze een schooltas nodig met schoolspullen. Op school krijgen ze onderwijs, maar niet de spullen die daarvoor nodig zijn. De kinderen moeten deze spullen zelf dus meenemen, maar de ouders kunnen dit niet zelf aanschaffen.”

Dorpsschool Meeden heeft nu schoolspullen gekocht?
“Geld voor eten is er niet. Ze moeten het in de winter doen met één maaltijd in de 2 tot 3 dagen. Om deze kinderen te helpen hebben we de afgelopen tijd het volgende ingezameld: schriften, potloden, gummen, puntenslijpers, pennen, kleurpotloden, etuis, stiften, linialen, scharen, plakstiften, rugzakken, kleine knuffeltjes, winterjassen, schoenen/laarzen, sokken, ondergoed en haarspulletjes.”

Hoe kwamen jullie aan deze spullen of geld om dit te kopen?
“Ouders en kinderen hebben allerlei spullen op school ingeleverd. Groep 7 heeft lege flessen ingezameld en groep 8 heeft door klusjes, zoals auto’s wassen, veel geld binnengehaald. Daar hebben we dinsdag de Action mee leeg gekocht. Afgelopen week hebben de kinderen van mijn groep (groep 8) meegeholpen met het inpakken van de rugzakken.”

Hoeveel rugzakken zijn gevuld?
“We zitten nu op 84 rugzakken. Maar we hebben nog spullen over en kunnen daar morgen nog 20 rugzakken mee vullen. Dankzij de hulp van Dorpsschool Meeden kunnen er dus 104 kinderen in Roemenië naar school.”

Wie brengt al die spullen naar Roemenië?
“Deze rugzakken neem ik in de voorjaarsvakantie zelf mee in mijn Volvo V70. Onze directeur Anna Hetebrij en anderen gaan ook met Mannie Brouwer mee. We delen deze tassen daar zelf uit. De overige ingezamelde spullen gaan die kant op in de bus van Walvius.”

Bron: Menterwolde.info

Gepubliceerd door Janneke Brouwer

Curious

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: